شاید بسیاری از افرادی که در مورد عمل پیوند و کاشت مو تحقیق می کنند اصطلاح فولیکول مو را از زبان پزشکان و متخصصین این حرفه شنیده باشند. بنابراین حتما این سئوال برای شما پیش آمده که فولیکول مو چیست؟
یک فولیکول مو در واقع یکی از بخش های مهم پوست بدن انسان و حیوانات است که وظیفه آن ایجاد مو است. فولیکول مو مانند کیسه های لوله ای شکلی هستند که موها در آن ریشه دوانده و سپس به مرور بلندتر شده و سرانجام از پوست سر بیرون می زنند. رشد موها در چندین مرحله صورت می گیرد :
- در ابتدا موها رشد کرده و به مرور بلندتر می شوند ( آناژن )
- مرحله توقف رشد موها ( کاتاژن )
- مرحله آرام شدن یا استراحت موها ( تلوژن )
فولیکول مو نقش بسیار مهمی در رشد و شکل موها دارد. در واقع افراد با نژادهای مختلف سیاه ، سفید و زردپوست و همچنین نوع موها ( اعم از موی بلوند ، موی مجعد ، موهای سیاه و غیره… ) دارای فولیکول های متفاوت مو هستند.
فولیکول ها از سلول های پوستی تشکیل شده اند که تشکیل پیاز مو را می دهند و از این طریق ریشه مو را می سازند. این ریشه های مو از طریق برجستگی های کوچکی بنام “پستانک” از خون تغذیه می شوند و مواد کافی جهت رشد موها را دریافت می کنند.
در اصل هر فولیکول مو دارای بخش های مختلفی تحت عنوان های اپیتلیال (epithelial) و مزانشیمال (mesenchymal) است. این دو بخش تفاوت اساسی با یکدیگر دارند بطوریکه سلول های بخش اپیتلیوم تقسیم می شوند و به این ترتیب بخش های بالایی و در واقع دایمی موها را می سازند.
اما بخش های پایینی ، پیاز مو را به وجود می آورند که بخش پایه ای و بسیار مهم در ساختار مواست.در این بخش ملانوسیت ها نیز قرار دارند که کار و وظیفه مهمی که بر عهده دارند ، تولید رنگدانه های مو است. سپس این رنگدانه ها به سلول های اصلی تار مو انتقال می یابند.
تقویت فولیکول های مو ، جلوگیری از ریزش مو و کمک به رشد مجدد آن
یکی از علل شایع در نازک شدن و ریزش موها کمبود انواع ویتامین و املاح لازم در بدن می باشد. برای اینکه همواره موهای از کیفیت لازم برخوردار باشند لازم است که فولیکول های مو بطور مناسب و همواره تغدیه شوند تا رویش مو ها سیکل طبیعی داشته باشند .
هنگامی که انتقال ویتامین ها ، املاح و مواد معدنی مناسب به فولیکول های مو دچار مشکل و کمبود گردد تاثیرات خود را بصورت نازک شدن ، از دست دادن رنگ ، مو خوره و ریزش بر روی موها گذاشته و موجب ریزش غیر طبیعی و زیاد موها شده که این عارضه موجب ایجاد مشکلات زیادی از جمله ناراحتی های روحی و روانی بدلیل ریزش و طاسی سر در افراد می گردد.
برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است قبل از اینکه به دلایل ذکر شده دچار عوارض ریزش مو و تبعات ناشی از آن گردید و درصدد درمان ریزش موها در بالاترین حد قرار گرفته و همواره توجه ویژه به موهای خود داشته باشید.
بهترین راه برای رسیدگی رعایت شرایط نگهداری مو و استفاده از شامپوها و مواد آرایشی استاندارد برای موها و همچنین رعایت رژیم غذایی مناسب ، استفاده از مکمل های غذایی شامل قرص های ویتامین و خواب منظم می باشد.
یکی از موثرترین روشهای تقویت مو استفاده از روغن های طبیعی و خاص برای مو ها بوده که علاوه بر تاثیرنرم کنندگی ساقه و تارهای مو می توانند با نفوذ در پوست سر ، ویتامین ها و املاح لازم را به فولیکول های مو رسانده و موجب تقویت موها شوند.
در بین روغن های موثر جهت تقویت موها ” روغن هسته خرما ” یک عصاره شگفت انگیز است.
روغن هسته خرما سرشار از انواع ویتامین ها ، املاح ، مواد معدنی و اسیدهای چرب مفید برای تقویت و تغذیه فولیکول های مو بوده که بعد از استفاده در یک دوره کوتاه مدت ، تاثیرات شگفت انگیزی جهت جلوگیری از ریزش موها و کمک به رشد مو و ضخامت آنها خواهد داشت.
سرعت جذب این روغن بالا بوده و با نفوذ سریع در فولیکول های مو باعث تغذیه و انتقال ویتامین ها و املاح لازم به آنها گردیده و این امر باعث جلوگیری از ریزش مو و تقویت و رشد مناسب موها می گردد.